Top 10 greseli care te pot face sa pierzi interviul.

Este usor sa faci o greseala atunci cand mergi la un interviu de angajare. Cel mai rau este atunci cand nici macar nu ti-ai dat seama ce anume te-a facut sa pierzi interviul, si ce trebuie facut mai bine data viitoare.

Gasesti mai jos top 10 greseli facute de catre candidati:

  1. Candidatul nu se imbraca adecvat. Inainte de interviu este foarte important sa incerci sa afli cat mai multe despre organizatie, despre cum se imbraca angajatii la birou. Daca aplici la o pozitie de conducere, imbracamintea business este obligatorie. Daca este un job mai creativ, si imbracamintea trebuie sa fie mai colorata, dar eleganta in acelasi timp, adecvata jobului. Jeansii, ochelarii de soare, palariile, sapcile nu sunt niciodata potrivite.
  1. Candidatul ajunge foarte devreme sau intarzie. Recomandarea este sa ajungi cu aproximativ 10 minute mai devreme fata de ora stabilita. In acest fel vei avea timp sa gasesti biroul unde se tine interviul, sa completezi eventualele hartii cerute inaintea interviului, sa-ti inchizi telefonul, sa te familiarizezi cu locul.

Daca din cauze care nu tin de tine nu reusesti sa ajungi la timp, recomandarea mea este sa suni cu cel putin 15 minute inainte. Este important sa-ti cer scuze, sa anunti cat vei intarzia si sa intrebi daca e necesar sa reprogramati interviul. In acest fel angajatorul vede ca tu iti doresti jobul si stii sa te comporti in situatii neprevazute.

Sub nici o forma nu este recomandat sa ajungi mult prea devreme la interviu. Daca ajungi, asigura-te ca acolo este locul intalnirii iar apoi mai plimba-te putin/  intra intr-o ceainarie astfel incat sa te prezinti la interviu cu aproximativ  10 minute inainte de ora stabilita, de comun acord.

  1. Candidatul vine cu o sticla de apa/ o cafea. Daca iti estesete, bea inainte de a ajunge la intalnire iar apoi pune recipientul in geanta sau arunca-l. Paharul/ sticla respectiva iti poate distrage atentia in timpul interviului sau, mai rau, poti varsa, din greseala, lichidul pe tine sau pe documente importante. Daca esti intrebat la interviu daca doresti o apa sau o cafea, nu este gresit sa accepti.
  1. Candidatul nu s-a informat despre firma la care a aplicat. Daca vrei sa faci o buna impresie, atunci reciteste de cateva ori anuntul de recrutare (pentru a-ti putea poti pune in valoare cat mai bine competentele care au legatura cu jobul respectiv), informeaza-te despre companie (ce face, daca este pe profit, ce cifra de afaceri are, cati angajati si sucursale are). Daca poti, e indicat sa afli si numele celui cu care vei avea interviul, sa citesti putin despre el, sa te familiarizezi cu figura lui. Este foarte important sa te gandesti de acasa la cateva intrebari pe care le-ai putea adresa la finalul interviului.
  1. Candidatul este ori foarte serios ori foarte glumet. Nici una dintre extreme nu este privita cu ochi buni. Recomandarea mea este sa fii tu insuti. Nu sa-ti pui o masca de om moracanos sau sa raspunzi la orice intrebare cu o gluma, poti parea neserios/ superficial.
  2. Candidatul se da cu mult parfum, sau poarta diverse accesorii care atrag atentia. La interviu este indicat sa nu porti parfumuri tari. Sunt persoane care nu suporta mirosurile puternice, le provoaca dureri de cap, ii agita. Recomandarea este ca inainte de interviu sa faci un dus, sa folosesti un deodorant si eventual un parfum foarte discret. Nu se poarta accesorii care atrag atentia. Femeile nu trebuie sa se macheze extrem de mult. Candidatul trebuie sa se faca remarcat pentru ceea ce gandeste, ce raspunde, nu sa se ascunda dupa accesorii.
  1. Candidatul nu-si mai aminteste experienta profesionala. E normal sa uiti detalii despre vechile joburi, dar tocmai ca sa nu minti sau sa oferi informatii eronate, recomandarea mea este sa te uiti bine pe CV inainte de interviu. Desi ai trimis un CV, poti primi la interviu niste foi in care esti rugat sa-ti treci experienta profesionala. La fel de bine viitorul angajator te poate intreba anumite detalii despre fostele experiente profesionale.
  1. La intrebarea “ De ce vrei sa lucrezi pentru compania noastra?” candidatul vorbeste despre calitatile lui. La aceasta intrebare angajatul vrea sa stie concret ce castiga compania in urma angajarii tale, nu vrea doar sa-i insirui o serie de competente si atat.
  1. Candidatul vorbeste de rau fostul angajator. E clar ca nu pleci de la locul actualul loc de munca de placere, dar nu asta trebuie sa-i transmiti viitorului angajator. Oamenii nu vor sa lucreze cu cei care barfesc. Daca tu vorbesti de rau despre altii, atunci este mare sansa sa vorbesti si despre ei la fel, si in nici un caz nu isi doresc acest lucru. Mai mult decat atat, stii cum se spune “ lumea e mica” si “peretii au si ochi si urechi”. Nu stii in ce relatie se afla persoana din fata ta cu un fost sef de-al tau.
  1. Candidatul nu face contact vizual cu angajatorul. Emotiile, stresul isi spun cuvantul in cadrul unui interviu. De aceea este recomandat sa faci cateva simulari de interviu cu persoanele apropiate, astfel incat la interviu sa te uiti in ochii angajatorului. Incercarea de a-i evita privirea, de a te uita in gol, pe pereti, transmit ca esti nesigur de tine, vrei sa ascunzi ceva.

Add A Comment