adaptarea copilului la gradinita

Adaptarea copilului la gradinita

Adaptarea copilului la gradinita- poate fi usoara? Cum a fost la tine? Cum ai ales gradinita pentru fetita ta? Acestea sunt cele mai dese intrebari pe care le-am primit in ultimul timp.

Una dintre cele mai mari provocari pentru o mamica este alegerea gradinitei perfecte pentru copilul ei. Fiecare are propiile criterii, dar scopul este comun: sa fie bine copilului si familiei acestuia.

 Daca pana in acest moment copilul s-a aflat in mediul cunoscut, alaturi de familie sau de prieteni, acum este momentul  sa faca o schimbare majora, sa se adapteze unui nou program, unor noi reguli,  intr-un loc nou, sa-si faca singur prieteni. Copilul invata sa fie mai independent, sa comunice mai bine, sa se adapteze la situatii noi, nemaintalnite.

Intregul proces este foarte complex, atat pentru parinte, cat si pentru copil. De aceea parintii aloca mult timp alegerii celei mai potrivite solutii pentru copilul lor.

Care este cea mai potrivita varsta pentru intrarea copilului in colectivitate?

Cu totii stim ca fiecare copil este diferit, ca se dezvolta in ritmul lui propriu, de aceea nu exista un raspuns general valabil. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca majoritatea copiilor se adapteaza cel mai rapid la gradinita dupa varsta de 3 ani, cand incep sa aiba nevoie de gradinita pentru socializare, pentru dezvoltare, pentru o mai buna comunicare. Pana in jurul varstei de 4 ani majoritatea copiilor se joaca singuri, nu cunosc bucuria jocurilor in echipa.

Cum alegi cea mai potrivita gradinita pentru copilul tau?

In continuare o sa-ti enumar principalele criterii dupa care se orienteaza majoritatea parintilor, tocmai sa fii sigura ca nu ai uitat un pas important. Inca o data tin sa precizez ca suntem diferiti, asta inseamna ca e perfect normal ca unele lucruri pe care le voi mentiona sa ti se para complet neimportante, sau poate chiar deplasate, sau sa ai si alte criterii, din punctul tau de vedere, mult mai importante.

 • Gradinita TREBUIE sa functioneze LEGAL, sa aiba macar o autorizatie de functionare (daca este nou infiintata). Cel mai recomandat este sa fie acreditata de Ministerul Educatiei prin ARACIP.
 • Sa aiba o autorizatie eliberata de Directia de Sanatate Publica
 • Sa aiba autorizatie ISU
 • Sa se incheie un contract de scolarizare intre gradinita si parinti
 • Sa existe o transparenta in ceea ce priveste meniul zilnic, fiecare parinte sa fie informat cu privire la potentialii alergeni folositi.
 • Este recomandat ca distanta gradinita-casa sa fie cat mai mica, astfel incat copilul sa nu se trezeasca foarte devreme sau sa se plictiseasca in trafic, sa fie gata oboist cand ajunge la gradinita.
 • Cand vizitezi gradinita, nu te sfii sa ceri cat mai multe detalii despre meniul zilnic. Sanatatea unui copil depinde foarte mult de calitatea mancarii, de ingredientele folosite.
 • Este recomandat sa cunosti educatoarea in faza de alegere a gradinitei, sa stii pe mainile cui incredintezi copilul.
 • Intreaba cum se face procesul de adaptare a copilului la gradinita. Daca tu nu esti de acord cu acea metoda din start, si cu toate acestea alegi sa inscrii copilul acolo, intregul proces va fi foarte dificil, ii vei transmite nesiguranta si frustarile tale copilului.
 • Numarul de copii inscrisi intr-o grupa este foarte important, in nici un caz nu trebuie sa depaseasca capacitatea salilor sau a educatoarelor de la grupa.
 • Care sunt metodele de predare/ motivare/ pedepsire a copiilor? Cum se gestioneaza situatiile de criza? Nu te sfii sa pui aceste intrebari, este important sa stii daca gradinita are aceleasi valori ca si tine.
 • Care a fost fluctuatia personalului in ultimul an? E clar ca nu ai cum sa preconizezi daca educatoarea de la grupa pleaca in alta parte, daca ramane insarcinata sau daca se imbolnaveste, dar, o fluctuatie foarte mare de personal nu poate insemna decat educatoare nemultumite, conducere dificila deci…..o atmosfera posibil tensionata la grupa.
 • Daca vrei sa-ti lasi copilul la somn la pranz, roaga personalul sa-ti arate incaperea respectiva si sa-ti  dea cat mai multe detalii cu privire la acest proces.
 • Cat de mult ies copiii afara? Miscarea in aer liber este foarte importanta pentru un copil in crestere, de aceea este recomandat ca gradinita sa aiba spatiu suficient pentru desfasurarea actiitatilor si in aer liber.

Cea mai importanta regula in alegerea unei gradinite: INTREABA CAT MAI MULT.

Daca exista o intrebare formulata in capul tau, nu ezita sa o adresezi. Nu exista intrebari neimportante. Sa nu te simti prost/ sa-ti fie rusine ca-ti trece prin cap cine stie ce gand. Atata timp cat te framanta ceva, este normal sa primesti un raspuns, sa fii lamurit, sa alegi in cunostinta de cauza. Faci o alegere importanta pentru tine si copilul tau, alegi locul si persoana care va fi alaturi de copilul tau multe ore pe zi, pentru cativa ani.

Cum se adapteaza copiii la gradinita? In cat timp?

Atat noi, cat si copiii nostri suntem foarte diferiti. Sunt copii care se adapteaza dupa primele 2 zile si nu se pot readapta dupa o vacanta. Sunt copii care se adapteaza dupa 3 saptamani, dar, din acel moment, isi doresc sa stea doar acolo, sa se joace, inclusiv in weekend. Sunt copii care se adapteaza dupa 2 luni si se readapteaza greu dupa fiecare vacanta. Nu exista o reteta, nici pentru copil, nici pentru adult, pentru o adaptare rapida si definitiva. Ce face insa foarte mult diferenta? Comportamentul parintelui. Daca tu vorbesti urat despre gradinita, daca il ameninti cu gradinita, daca il lasi cu teama acolo, atunci si copilul se va adapta mai greu. Poti insa, sa-l pregatesti din timp. Explica-i care este rolul gradinitei, ce va afla acolo, cati prieteni isi va face, cat de frumos se va juca, ce va manca acolo, care este rolul educatoarei. Vorbeste-i pe un ton relaxat, increzator.  Nu exagera, nu-i crea niste asteptari nerealiste, familiarizeaza-l cu spatiul, cu activitatile. Joaca-te impreuna cu el de-a gradinita Daca e suficient de mare poate avea un cuvant de spus in alegerea gradinitei.

Dupa inceperea gradinitei, la ce sa fii atent?

 • In primul rand trebuie sa avem in vedere ritmul copilului natural de adaptare, nu vom impune cerinte absurd pentru varsta si dezvoltarea acestuia.
 • Vom incerca, pe cat posibil, sa nu facem mai multe schimbari in acel moment (ex: un divort, sau daca pana in acel moment a stat la bunici, in nici un caz nu vom incepe gradinita imediat ce se muta la noi acasa).
 • Incercam sa petrecem cat mai mult timp de calitate alaturi de copil, ascultand activ ce are de zis. Nu-l asalta cu multe intrebari. Ai incredere in copilul tau.

Este cazul sa investighezi mai mult situatia

 • Daca vezi ca are semne de abuz fizic pe corp au daca copilu incepe sa planga, sa fie speriat cand vorbesti despre gradinita, sa se comporte ca si cum urmeaza sa se intample ceva rau
 • Daca comportamentul copilului s-a schimbat extraordinar de mult
 • Daca refuza sa mai interactioneze cu alti copii
 • Daca apar dureri inexplicabile din punct de vedere medical
 • Copilul intra in panica daca face o greseala
 • Daca face regrese

Acum, in incheiere, vreau sa te asigur un lucru: Este normal sa avem emotii cand incepe copilul gradinita. De cele mai multe ori, emotiile parintelui sunt mai mari decat ale copilului. Este o etapa normala si necesara in viata. Asculta-ti inima si procedeaza exact asa cum simti. Repet, nu este o rusine sa intrebi educatoarea ce te framanta, indiferent daca asta inseamna sa o suni de mai multe ori pe zi, sau sa intrebi de mai multe ori acelasi lucru.  Este perfect normal, toti parintii vor binele copilului lor.

Nu uita sa-ti asculti copilul cu adevarat, si delimiteaza emotiile si dorintele tale de ale lui. Lasa-l sa decida, daca este un lucru de competenta lui.

Fii un parinte sincer, atat cu tine, cat si cu copilul tau!

Add A Comment