Ce inseamna conceptul consiliere vocationala. Cand ar trebui sa apelam la un specialist

Conceptul de Consiliere Vocationala exista in Romania de cativa ani, dar, din pacate, nu multe persoane stiu ce inseamna acest lucru in totalitate. Noi am fost obisnuiti de mici sa invatam multe materii, pana in cel mai mic detaliu, sa fim cei mai buni, indiferent daca ne place ce facem sau nu. Am fost invatati sa facem ce ni se spune, sa ne gandim sa aducem o paine pe masa, fara sa tinem cont de aptitudinile noastre (calitatile cu care ne-am nascut), de abilitatile noastre (in ce ne-am perfectionat de-a lungul timpului).

Nu are rost sa ne comparam cu alte tari, ce s-ar fi putut face, insa, e foarte important sa ne trezim, sa ne cunoastem, sa ne impacam cu noi insine,  sa fim fericiti, sa fim un adevarat model pozitiv pentru copiii nostri.

Orice persoana care intra intr-un proces de consiliere vocationala are sansa de a se cunoaste mai bine, pe toate planurile: personal, profesional si social. In functie de dorintele/ necesitatile fiecarui om, persoana consiliata, impreuna cu consilierul vocational, stabilesc cate sedinte sunt necesare pentru indeplinirea scopului propus.

Confidentialitatea este foarte importanta in tot acest proces. La prima sedinta de consiliere in cariera rolul principal il are clarificarea intereselor clientului din punct de vedere profesional si a istoricului experientelor sale de lucru de pana acum. Sesiunile de consiliere ofera un loc si un timp sigur pentru a te exprima.

Dar trebuie sa fii absolut sincer daca vrei sa ai speranta de a lucra cu adevarat prin provocarile tale Nu poti doar veni, plati si iar apoi sa astepti sa afli imediat raspunsul la problema cu care ai venit, consilierul facand totul. Trebuie sa fii membru activ al echipei; daca nu participi, experienta de consiliere se va incheia cu siguranta in dezamagire. Consilierul doar te poate ajuta sa lucrezi pentru gasirea a celor mai potrivite raspunsuri, a propriilor raspunsuri.

Ce se intampla efectiv la sedintele de consiliere vocationala

In cadrul sesiunilor au loc discutii libere pe diverse subiecte, se fac teste care sa evidentieze calitatile, abilitatile, valorile, interesele fiecarei persoane. Daca tot ai hotarat sa faci o schimbare, fii cinstit, mai ales cu tine insuti. Fii deschis la provocare! Introspectia – gandirea despre interesele, aptitudinile, abilitatile, valorile, trasaturile si obiectivele de personalitate – face parte din orice proces de consiliere profesionala.

In doua – trei sedinte, clientul isi da seama ce ar dori sa faca din punct de vedere profesional mai departe, isi evalueaza sansele de reusita, intr-un mod realist, iar apoi isi stabileste niste obiective clare, tangibile, in perioada dorita. In cazul in care consilierul considera ca poate avea nevoie de un curs sau de o formare anume ii va face recomandarile necesare, ii va explica ce presupune si la ce il va ajuta mai concret.

In ultima parte a procesului de consiliere vocationala se lucreaza foarte mult pe increderea in sine, pe CV, pe scrisoare de intentie, se fac ultimii pasi inainte de angajarea propriu-zisa/ inceperea unui proiect de antreprenoriat.

Cand ar trebui sa apelam la un consilier vocational?

 

Situatiile pot fi variate, dar, in mod clar apelezi la un specialist cand nu ai cunostintele necesare si ai nevoie de indrumare, fie ca e vorba de:

 • Vrei sa te cunoasti mai bine, pe toate planurile: personal, profesional si social
 • Te gandesti cu groaza la jobul tau actual
 • Ai vrea sa-ti schimbi domeniul de activitate dar “nu-ti gasesti nici un talent ascuns”
 • Apropiatii iti spun ca trebuie sa faci o schimbare, ca te-I inchis in tine, esti tris, iar tu esti dispus sa faci un compromis pentru ca nu ai argumente in favoarea ta;
 • Ai dificultati in alcatuirea unui CV;
 • Nu stii de ce nu ai fost luat in considerare, aplicand la un job;
 • Vrei sa inveti cum sa te prezinti cel mai bine la interviu, sa nu mai ai foarte multe emotii
 • Doresti sa te angajezi pentru prima oara/ sa-ti schimbi domeniul de activitate si nu stii ce fel de job ti s-ar potrivi;
 • Vrei sa inveti cum sa-ti negociei mai bine drepturile salariale

 

Cum iti alegi consilierul in cariera?

 

Este important ca acesta sa detina certificare in domeniu. Certificarea iti ofera siguranta unui consilier bine pregatit, cu expertiza in domeniu, ce are la indemana metodele si instrumentele necesare fiecarui caz in parte.

Care sunt 5 semne clare ca nu mergi la job-ul care ti se potriveste?

 

Demotivarea apare, de obicei, in trei cazuri:

 • in primul rand este compatibilitatea cu jobul pe care il faci.
 • in al doilea rand este echipa de lucru si relatia cu superiorul direct
 • iar in al treilea rand este perceptia fata de organizatia in sine.

Aceste 3 idei se pot traduce prin: rutina, insatisfactie profesionala si financiara, divergente in cadrul echipei sau cu superiorul direct, neincrederea in stabilitatea organizatiei, in politica si strategia enuntata de aceasta.

Add A Comment