Stabilitate vs. schimbare in viata profesionala. Ce poti face pentru a avea un job care sa te implineasca din punct de vedere profesional?

         Ai gasit in sfarsit un job pe care il iubesti. Este minunat! Inveti ce ai de facut, iti faci prieteni, aduci idei noi, dar apoi?

Care este urmatorul pas?

Fiecare persoana isi pune aceasta intrebare la un moment dat in cariera, de regula, dupa ce a petrecut cativa ani intr-o organizatie si incepe sa simta ca se plafoneaza. Dorinta de dezvoltare, dorinta de a invata ceva nou este fireasca si la fel de firesc este sa cautam acele medii care sa o satisfaca. In unele cazuri, exista oportunitati de dezvoltare in cadrul companiei, in timp ce in alte cazuri solutia pare sa fie angajarea la o alta firma.

Te intrebi cat de mult ar trebui sa stai la un loc de munca, fara sa fii privita cu ochi rai de catre angajatori? Daca vrei sa cresti in cariera, eu iti recomand sa faci o schimbare. O sa-ti spun in continuare de ce.

In lumea afacerilor, sunt doua tipuri de organizatii: unele care se dezvolta lent si altele care se dezvolta intr-un ritm alert.

Daca iti place schimbarea, daca nu vrei sa te plafonezi, alege sa lucrezi pentru a doua categorie de firme. Bineinteles ca va trebui sa tii ritmul, sa inveti repede si sa fii permanent deschisa la noi oportunitati.

Firmele care se dezvolta intr-un ritm lent se caracterizeaza prin birocratie ridicata, politici si reguli invechite. Acestea nu ar angaja oameni care au avut joburi pe termen scurt (chiar si 2-3 ani specificati in CV).  Ideile inovatoare sunt privite cu reticenta si adoptate lent, deci tu nu te vei putea face remarcata intr-o firma de acest tip.

Nici o organizatie nu e perfecta, la fel cum nicio comunitate nu e perfecta, dar macar organizatiile care se dezvolta intr-un ritm alert inteleg ca energia si motivatia din interiorul companiei sunt foarte importante.

Acestea apreciaza angajatii care doresc sa creasca, care vor si pot invata rapid, care pot aduce un suflu nou com paniei. Ele inteleg ca acestia sunt mai valorosi decat cei rigizi, de moda veche, care fac lucrurile mecanic.

Statistici:

In zilele noastre, oamenii privesc diferit ideea de job. Daca inainte toti isi doreau un loc de munca stabil, de unde sa iasa linistiti la pensie, generatia noastra gandeste altfel. Acum, statisticile arata ca locul de munca este schimbat in medie o data la 4,2 ani.

Persoanele cu varste intre 25 si 34 de ani isi schimba in medie locul de munca o data la 2,8 ani, in timp ce persoanele cu varste intre 55 si 64 de ani prefera sa stea in medie 10,1 ani la acelasi job.

Care este gradul de siguranta pe care ti-l poate garanta o firma

        Nici o firma nu-ti mai poate garanta siguranta locului de munca, totul se misca intr-un ritm alert, tehnologia este intr-o continua expansiune, sunt joburi care dispar pur si simplu, multe activitati fiind preluate de roboti. Oamenii doresc sa fie fericiti la locul de munca, doresc sa creasca, sa invete lucruri noi, sa fie motivati.

Experienta mai multor culturi organizationale este foarte importanta in viata profesionala. Iti vei dezvolta competente noi, iti va creste increderea in tine, vei putea decide mai usor in functie de nevoile si dorintele tale.

Cu cat stai mai mult intr-o companie, chiar daca iti schimbi des pozitia, cu atat risti sa devii mai rigida in gandire. Daca alegi sa schimbi, sa fii provocata, sa risti, atunci vei vedea oportunitatile.

      Daca nu vei lupta cu fricile, vei deveni inamicul tau numarul 1. Vei incepe sa crezi ca esti buna doar la jobul tau. Cu cat iti vei schimba mai des locul de munca, cu atat mai sigura vei fi ca te poti descurca in orice job, in functie de dorintele si necesitatile tale. Urmeaza-ti visul!

Add A Comment